Alt innen fottøy for friluftsinteresserte mennesker

Allround-joggesko for både asfalt og ulendt terreng?

Jeg har i lengre tid vært på utkikk etter en sko som passer like godt til både asfalt og teknisk terreng. En utesko, om du vil. Jo mer jeg har undersøkt dette, jo større forståelse har jeg fått for at man må velge. Du finner en passende sko som passer godt til begge formålene. Men er ikke det godt nok, så må du prioritere.

artikkelen fortsetter under annonsen

80/20 regelen – velg en sko tilpasset formålet

Det sies at 20 prosent av innsatsen fører til hele 80 prosent av sluttresultatet. Dette gjelder mange ting, og er ikke nødvendigvis relatert til løping overhodet. Begrepet kommer fra økonomi, men i denne sammenhengen tenker vi mer på hva skoen skal brukes til. Vil du løpe 80% av tiden i terreng, og 20% av tiden på asfalt? Da kan det kanskje være hensiktsmessig å velge en terrengsko.

Når det er sagt, hvis du vet at du vil tilbringe tiden relativt jevnt fordelt, så kan det være en god idé med en skikkelig allround-sko. En potet-sko om du vil. I en Dinside-artikkel fra 2017 blir det nevnt at Merell Agility Flex er en god allrounder. Artikkelen dreier seg hovedsakelig om sko beregnet for lett terreng, men det står at den demper godt på underlag av både grus og asfalt.

Konflikten: God demping på asfalt, lite demping på myk skogsbunn

Slik er stova: Skal du løpe på asfalt så trenger du god demping. Vi har alle hørt for belastende dette kan være for knærne dine. Derfor kan det tenkes at du gjør lurt i å velge en litt mykere såle enn vanlig hvis du skal løpe litt på asfalt og mye i lett terreng. En litt stivere såle dersom du skal løpe litt i skogen og mye langs asfalterte veier.

artikkelen fortsetter under annonsen

Test, test og atter test

Dette gjelder det aller meste. Du må prøve skoen før du kjøper den. Sitter tærne klemt? Er det for romslig i front? Tenk på sko du tidligere har hatt og hvordan disse passet på føttene dine. Etterhvert vil du finne et par som passer foten og lommeboken godt.