Alt innen fottøy for friluftsinteresserte mennesker

Den store såle-guiden – det du trenger å vite

Det finnes en såle til enhver anledning. Enten du skal ha såler til fotballsko, terrengsko eller varme vinterstøvler, så finnes det en såle til det.

artikkelen fortsetter under annonsen

Demping og komfort

Det er viktig at sålen passer til formålet. Hovedsakelig er det enten for å holde på varme eller føre til bedre demping/støtte. Det er likevel viktig at sålen er komfortabel, og vi anbefaler å lese kundevurderinger hvis de er tilgjengelig.

Tynne såler til bruk i løpesko, fotballsko og andre idretter

Tynne såler består av spennende materialer! Gel-, karbon- og kork er vanlig å ha i sålene. Disse sålene støtter enten opp om hælen, tærne, fotbuen eller sidene av foten. Sportssåler er vanligvis tynne og varierer i pris fra rundt 100 til 400 kroner.

Tykke varmesåler for kalde vinterdager

Det er vel disse sålene de fleste har et forhold til. Ullsåler som blir kjøpt hos skoforhandleren, klippes langs sidene og legges i skoen for å holde på varmen. Disse sålene blir ofte laget av ull (eller lignende materialer) med spor av aluminium.

Det er viktig at sålene er komfortable, holder på varme og bidrar til å fjerne fukt. Prisen på slike såler varierer fra rundt 50 til 200 kroner.

Hælputer for forhøyning i hælen

For enkelte er det ønskelig å kun ha forhøyning i hælen. Dette for å dempe støt og avlaste hæl, hælsenen eller leggen.

artikkelen fortsetter under annonsen

Moderne såler med varmeregulering

Det finnes også såler som man kobler opp mot en app på telefonen. Slike el-såler varmes opp via USB-porten på datamaskinen, og lader fra et par timer opp til rundt 10 timer. Disse er riktignok nokså dyre, og priser begynner i skrivende stund fra rundt 1.500 kroner.