Alt innen fottøy for friluftsinteresserte mennesker

Fullstendig guide: Joggesko med pigg

Du heter ikke Bambi, gjør du vel? Da kan det være greit med noen skikkelige joggesko til vinteren. I denne artikkelen vil vi ta en dypdykk inn i en kategori bestående av spenstige par med sko – nemlig piggete joggesko.

artikkelen fortsetter under annonsen

Her til lands har vi til tider svært røffe vintre. For de aller fleste vil de holde seg mest mulig inne på denne årstiden, i hvert fall når det kommer til trening. Det naturlige unntaket er ski og andre vinteridretter. Men man blir lei av å løpe på tredemølle inne i et kunstig varmt lokale eller ute i den kalde garasjen. Investerer man i skikkelige joggesko beregnet for vinterføre, så har man et alternativ.

Hvor effektive er disse skoene på isføre?

Dette vil variere. Noen av disse skoene vil være mer beregnet for løs snø og har et minimum av faktiske pigger. Knatter er ikke pigger. Det er derimot enkelte sko som har en rekke karbid-pigger, som er det samme materialet som brukes i sykkeldekk for vinterføre.

Karbid-pigger fungerer utmerket, og fester seg godt til is. Siden karbid også blir brukt på dekk, så sier dette noe om kvaliteten på materialet. Skoene virker til å ha rundt 15 pigger per sko.

Hva må man ut med for et par joggesko med pigger?

Jeg har undersøkt ulike nettsteder og satt sammen en liten oversikt. Jeg synes det er best å oppgi disse prisene uten eventuelle rabatter, da det er lite hensiktsmessig i dette tilfellet. De rimeligste skoene begynner på rundt 800 kroner. Så er det mellomklassen hvor man finner det beste utvalget. De dyreste ligger på rundt 2000 kroner hos ‘vanlige’ sportsforhandlere.

Videre ser jeg at sko som blir omtalt som testvinnere ligger på rundt 1400 kroner. Jeg leste ikke testen, men da får man et innblikk i hva man bør legge ut ved ønske om å kjøpe en av de bedre modellene.

Terreng? Asfalt? Løs-snø?

Ja, helst ikke, ja.

Skoene vil selvsagt ikke falle fra hverandre hvis man bruker de på asfalt. Men det bør trolig gjøres i mindre partier, og aller helst der det er helt nødvendig. Asfalt sliter på pigger, og kan være skadelig over tid. Det skal dog sies at karbid-piggene også brukes på dekk, slik at det skal litt til før det sliter skikkelig.