Alt innen fottøy for friluftsinteresserte mennesker

Hva er og hvordan fungerer ergonomiske sko?

Ergonomiske sko er sko som er utformet med tanke på at sluttbrukeren skal oppleve minst mulig ubehag og redusere skaderisikoen. Ofte blir det brukt mye penger på forskning og utforming av sko til dette formålet. Særlig store, etablerte merker bruker enorme ressurser på dette området.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hva betyr det at noe er ergonomisk?

Ergonomi er ifølge Store Medisinske Leksikon en betegnelse på (…) praktiske tiltak som har til hensikt å tilpasse (…) arbeidsredskaper til de menneskene som skal betjene dem.

Ergonomisk tilpassede sko er derfor utformet med hensikt på minst mulig ubehag og slitasje for sluttbrukere. Dette kan høres veldig naturlig ut, men det er slettes ikke slik at alle skomerker bruker ressurser på ergonomisk forskning. For mange merker kommer komfort i andre rekke. Det er dette som er forskjellen: De som lager ergonomiske sko setter komfort svært høyt på listen.

Ergonomi var, ifølge Wikipedia, synonymt brukt med bioteknologi. I dag har de forskjellig betydning, selv om forskning på menneskets biologiske forutsetninger er en viktig del av ergonomiens vitenskapelige grunnlag.

Ulike materialer tas i bruk for å gjøre sko ergonomiske

Ergonomiske sko blir utformet av de samme materialene som de aller fleste sko, i all hovedsak. Dempende materialer som gel og kork blir brukt til støtabsorbering. Så finnes det selvsagt ulike forhandlere og ulike formål som fører til et bredt utvalg materialer.

Bruksområder for ergonomiske sko

Ergonomiske sko blir ofte brukt til mange forskjellige formål. Eksempler på hva de kan hjelpe mot er dårlig blodsirkulasjon, kalde føtter og slitne bein.

artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellige prisklasser

Som med det aller meste, så finner du svært varierte priser. Tar du turen innom en ekspert for å få en spesialtilpasset sko så kan det fort løpe på et par tusenlapper. Undersøker du derimot dette på egenhånd, så kan du finne sko til tilnærmet vanlige priser.

Hold deg oppdatert på tester og prøv skoene

Det kommer stadig nye tester hvor det siste av det siste blir undersøkt nærmere. Les tester, gjør deg kjent med problemet ditt og ta turen innom en forhandler for å prøve skoene.

Nyttige lenker:
https://no.wikipedia.org/wiki/Ergonomi
https://sml.snl.no/ergonomi