Alt innen fottøy for friluftsinteresserte mennesker

Løpe i skog eller på fjellet? Hvordan velge riktig terrengsko

Skoen skal gripe tak i underlaget

Det er viktig å finne en sko som er beregnet på terrenget du skal bruke den i. Ved løping på is og snø er det lurt å velge en sko med pigger. Eventuelt en kombinasjon med terrengsko og brodder. Videre kan du ‘enkelt’ se hvilket terreng skoen er laget for, ved å se grovheten på knottene og materialene som er benyttet. Lite knotter vil si lite tekniske partier, som grusveier og stier, mens grove knotter tyder på at den er beregnet for tyngre bruk.

artikkelen fortsetter under annonsen

Velg materialer basert på bruken

Det blir brukt mange forskjellige materialer i skoindustrien. Gore-Tex, vanntette såler, ulike gummisammensetninger, forsterkninger og lignende. Er du på utkikk etter den beste skoen på markedet, er det hensiktsmessig å lese oppdaterte tester. Les tester på engelsk for å få siste nytt.

Velg en stiv såle til røft terreng

Stivheten avhenger av underlaget du vil løpe på. Dette er naturlig. Skal du løpe i tekniske områder med skarpe steiner og mange nivåsvingninger, så er det greit å velge en stiv sko. Skal du derimot løpe på grusveier, gress og mindre tekniske forhold, så kan du gå for en sko som ikke er like stiv. Jeg kommer tilbake til dette med hvilken sko du bør velge i det siste avsnittet.

Sørg for at skoen passer – skikkelig

Jeg har tatt en søkerunde på nettet, og det viser seg at dette er svært viktig. Skoen skal passe. Eksperter sier at skoene gjerne skal sitte noe tettere på foten enn tradisjonelle joggesko. Dette for å forebygge skader, da det naturligvis er mindre sjanse for at noe vikler seg hvis skoen sitter skikkelig på foten. Finn en sko som passer til din type bruk, og ta gjerne turen innom butikker for å teste skoen du vurderer å kjøpe.

artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor teknisk er terrenget du skal løpe i?

Det finnes en rekke ulike skotyper – selv til noe så konkret som terrengløp. Du finner sko som er beregnet til lett terreng, som stier og grusveier. Deretter er mellomtingen en sko som er beregnet for noe midt i mellom. Skal du løpe litt på fjellet, men vet at det er relativt enkle forhold? Da kan en slik modell være passende til ditt bruk. Helt til sist er det de røffeste skoene, som er beregnet til skikkelig terreng, hopp over steiner og klatring i tekniske seksjoner. // Så finnes det også sko med pigger som er beregnet for bruk på snø og is.

Det finnes både lette og tyngre par med terrengsko. Her er det gjerne slik at jo mer du er villig til å betale, jo bedre og lettere er skoparet. Sko som er beregnet til løping på skikkelig røft terreng er gjerne dyrere enn skoene med materialer beregnet for lette forhold. Man ser derfor at det finnes en sammenheng mellom prisen og vekten på skoen. Lette og gode sko beregnet for røft terreng er dyrere enn de tyngre modellene. Gå etter lommeboken, men husk at sko er den viktigste investeringen du vil gjøre for å forberede deg på terrengløp. Pro-tip: For å variere treningen så kan du løpe med tyngre sko/ankelvekter fra tid til annen. Selv i ulendt terreng.

Kort oppsummert – hvor teknisk er terrenget?

Sålen og materialene kommer an på hvor skoen vil bli brukt.

Røft terreng og lengre løp? Velg en sko med godt feste (knotter), forsterkninger i tupp og som er vanntett. Disse er vanligvis tyngre enn skoene beregnet for lite tekniske partier.

Løp langs grusvei eller lite teknisk sti med tørt underlag? Gå for en sko med tilnærmet flat såle som ikke er vanntett. Disse er vanligvis lettere også, så det er en fordel.