Alt innen fottøy for friluftsinteresserte mennesker

Materialer som blir brukt i fjellsko

For noen titalls år siden var det ikke vanlig med så mange tilsetninger og ulike materialer i skoene som det er i dag. Før var skinn og lær hyppig brukt, noe det forsåvidt også er den dag i dag.

Men i dag blir det brukt langt flere materialer for å utforme gode sko. Gel og kork er to eksempler. I denne artikkelen vil vi se litt nærmere på hva det er skinn, tekstil og lignende materialer blir brukt til i dag.

artikkelen fortsetter under annonsen

Skinn

Skinn blir fremdeles brukt i skoproduksjon den dag i dag. Fremdeles sett på som noe av det ypperste, tross mye tilbakeslag og kritisering fra dyrevelferdsorganisasjoner. Skinn blir hovedsakelig brukt i finere sko, men også enkelte dyre fjellsko og jaktstøvler. Noe vedlikehold må til, men slik er det når man skal være kar

Tekstil

Tekstil er ypperlig! Et rimelig alternativ og mye brukt i skoproduksjon. Det negative med vanlig stoff er gjerne at det blir gjennombløtt og kan holde dårlig på fasongen. Mye brukt, spesielt på overdelen av skoen.

Gummi

Gummi og plastikk blir mye brukt i skoproduksjon. Gel, kork og bambus også for den saks skyld. Gummi er derimot en effektiv støt-absorberer som ofte blir brukt i joggesko og lignende fottøy.

Lær

Lær blir blant annet brukt i forsvarets feltstøvel, som vi også har skrevet om her på siden. Vedlikehold er nødvendig, men da kan det holde på både fasong og effekt i årevis.

artikkelen fortsetter under annonsen

Gore-Tex

Gore-Tex ble oppfunnet for nærmere 50 år siden, men er fremdeles synonymt med kvalitet, vanntetting og pustende egenskaper. Det er et såpass populært materiale at det blir brukt både i romfart og innen kirurgi.