Alt innen fottøy for friluftsinteresserte mennesker

Velg riktige såler til terrengskoene dine

Det finnes en såle til enhver anledning. I denne artikkelen vil jeg undersøke nærmere om det finnes såler som er laget spesifikt for terrengsko, hvilke såler som er anbefalt og hva de koster.

artikkelen fortsetter under annonsen

Sørg for at skoene dine er store nok

For vanlige joggesko er det gjerne anbefalt at man har litt ekstra rom, men at skoen fremdeles sitter godt på foten. For terrengsko er situasjonen annerledes. Terrengsko skal sitte enda tettere på foten, for å forhindre vikling o.l.

Sålen må derfor være tynnere enn vanlige såler. Har du plass til en skikkelig tykk såle så har du trolig for store sko. Vi vil likevel undersøke både tykkere og tynne såler beregnet for terrengsko.

Gode sko først – velg deretter såler som lommeboken tillater

Dette sier kanskje seg selv. Men fundamentet, det nederste laget, er skoene dine. Det er derfor viktig at disse blir prioritert. Bruk heller litt ekstra penger på en moderne testvinner med relativt god demping. Terrengsko er litt stivere enn vanlige joggesko, men ny teknologi gir uante muligheter i tiden fremover.

Så er det selvsagt lurt å velge en såle som du har råd til.

artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellige prisklasser

Det er forskjellige prisklasser på slike såler. Jeg har undersøkt litt og finner såler tilpasset fotballsko for rundt 50 kroner. Utenom denne sålen varierer prisen på allround-sportssåler fra 150 kroner og opp til 400 kroner.

Skal du løpe i skikkelig kaldt vær? Eller tekniske løper på vinterstid? Da kan varmesåler være et alternativ. Du finner ‘vanlige’ såler fra 50 kroner helt opp til 1500 for toppmodellene som lades opp via USB før løpeturen. Da kan kanskje tykke, pustende sokker være et rimelig alternativ?

Hvordan sålene fungerer

Sålene jeg har undersøkt består av forskjellige typer materialer. De fungerer hovedsakelig ved at de former seg etter føttene dine. De gir deg bedre stabilitet ved å støtte opp om hæl, tær, fotbuen og enkelte også langs sidene.

Forskjellige typer materialer blir brukt i sålene

Det finnes mange forskjellige typer såler, og de er laget av en rekke ulike materialer. Hovedsakelig gel, karbonfiber, plastikk, bambus(!), polyester og kork. Så er det selvsagt de tykkere varmesålene som ofte består av karbonfiber, polyester og ull.

artikkelen fortsetter under annonsen

Den beste sålen…

… er den sålen som passer best til din fot. Jeg anbefaler å finne ut hvordan foten din buer seg, lese kommentarer og produktvurderinger, og ta det derfra. Det aller beste er selvsagt å kontakte en sportsforretning som er kjent for å være gode på terrengsko. Eventuelt sende en e-post til butikken du skal handle fra, for å høre hvilken såle de vil anbefale til deg. Husk at de trolig vil anbefale en modell som er hakket dyrere enn behovet ditt tilsier.