Alt innen fottøy for friluftsinteresserte mennesker

Vondt i ryggen? Skoene dine kan være problemet.

De aller fleste av oss vil en gang i løpet av livet oppleve ryggplager. Det er svært slitsomt, og kan være noe som drar ned humøret. Derfor er det viktig at vi tar tak i det vi kan for å gjøre ting bedre. En mulighet er å bruke litt penger på gode, ergonomiske sko som kan bidra til mer stabilitet og bedre demping.

artikkelen fortsetter under annonsen

Videre i denne artikkelen vil vi se på hvilke ryggplager som sko kan hjelpe mot, og forsøke å finne eksempler på type demping og utforming i disse skoene. Det skal sies at vi ikke gir medisinske råd, og artikkelen er kun ment å opplyse. Ved ryggplager så anbefaler vi at du kontakter fastlegen din som vil henvende deg til spesialister.

Vi har tidligere skrevet om ergonomiske sko her på Fjellsko.no. Disse skoene er utformet med tanke på at sluttbrukeren skal oppleve minst mulig ubehag og redusere skaderisikoen. Det blir brukt millioner av kroner på skadeforebygging i denne industrien.

Svært mange sliter med ryggplager

Det sies at langt over halvparten av oss, kanskje så mye som 90% av befolkningen, vil oppleve ryggplager i løpet av livet. Det er derfor viktig at vi finner løsninger på problemet.

Det er åpenbart at høyhælte sko ikke fører med seg en naturlig fysiologisk positur. Derfor er det greit å kutte ut høyhælte sko hvis man opplever ryggplager og kan koble plagene til dagene man går i de.

Videre kan det også være slik at det hverken er gode sko eller såler som er problemet. Det kan være ubalanser i kroppen, svak muskulatur og lignende som bidrar til ryggplagene. Derfor er det alltid lurt å kontakte fastlegen først når man opplever ryggplager.

artikkelen fortsetter under annonsen

Se på gode sko som et godt grunnlag

Det vi ønsker å få frem med denne artikkelen er at man skal se på sko som et grunnlag. Det er sålen som holder deg fra å komme i kontakt med bakken når du er utendørs, som for mange er store deler av dagen. Har du en jobb hos en dagligvarebutikk eller på en fabrikk, så vil gode sko bidra til en langt bedre hverdag.

Støtdempende sko

Det finnes en rekke ulike former for støtdemping. Gel er noe av det vanligste man ser i dag. Kork er også vanlig. Det viktigste er at skoen trykker jevnt over foten, og ikke fører til ustabilitet. Kjøp en god, solid sko som sitter godt og er komfortabel å gå med.

Kombinere sko med ergonomiske såler

Vi har gjentatte ganger nevnt at du kjøper en god sko først, for deretter å passe sålen inn i skoen. Ikke bruk 300 kroner på et par med sko og 400 kroner på en innersåle.

Det er viktig at du prøver skoen før du kjøper den. Ta turen innom en skoforhandler eller fem, og prøv deg frem. Stabilitet, komfort og demping er noen nøkkelord.